Zwangerschaps- En Ouderschapsverlof, Alles Wat Je Moet Weten!

Gepubliceerd op 12 juli 2024 om 13:46
zwangerschapsverlof alles wat je moet weten

Op het moment dat je zwanger wordt moet je gaan nadenken over zaken als opvang van je kindje na de bevalling en je zwangerschapsverlof. Wat zijn je rechten en hoe kan je dit zo goed mogelijk indelen voor jou en je eventuele partner? Wij nemen je mee in de keuzes die wij zelf hebben gemaakt en een overzicht van alle verschillende soorten verlof waar jij en je partner recht op hebben. Lees je goed in en regel het op tijd, dit voorkomt stress als je verder in je zwangerschap bent!

 

Zwangerschaps/bevallingsverlof

Iedere zwangere vrouw heeft recht op zwangerschaps en bevallingsverlof. Eigenlijk wordt het bevallingsverlof in de volksmond ook gewoon zwangerschapsverlof genoemd dus wij benoemen ook deze hele periode als zwangerschapsverlof. Dit verlof gaat 4 tot 6 weken voor je uitgerekende datum in. Dit is afhankelijk van het soort werk wat je doet en wat je zelf graag wilt. Wij gaan beide met 34 weken met verlof. 

Vervolgens heb je dan na je bevallingsdatum nog minimaal 10 tot 12 weken verlof met je baby. Het gaat in totaal dus om 16 weken verlof die 100% worden doorbetaald. Ik weet niet hoe het met jullie zit en voor de een is dit misschien meer dan genoeg, maar wij vinden het echt weinig. Weinig tijd voor je herstel, hechting met je baby en om nog maar te zwijgen over de intensiteit van een borstvoedings traject. 

Na onze vorige zwangerschappen hebben wij dan ook beide de keuze gemaakt om hier nog vakantie dagen en aanvullend ouderschapsverlof aan toe te voegen. 

 

Geboorte verlof partner

Je partner krijgt van zijn of haar werk 5 werkdagen 100 % doorbetaald geboorteverlof na de bevallingsdatum. Hierna kunnen jullie ervoor kiezen om dit aan te vullen met aanvullend geboorteverlof van maximaal 5 weken (tegen 70% loon). Dit aanvullende geboorteverlof moet in de eerste 6 maanden worden opgemaakt. Je kunt ook vakantiedagen inzetten om het salarisverlies te compenseren.

 

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof in Nederland houdt in dat je 9 weken kunt opnemen tegen 70% van je loon om thuis te zijn bij je kindje. Dit is een recht wat werkgevers NIET mogen weigeren. Het kan zijn dat het qua planning niet uit komt of dat je tegen moeilijkheden aanloopt bij je werkgever maar dan moeten zij met een alternatief komen zodat je toch ouderschapsverlof op kunt nemen. Past dit financieel niet? Overweeg dan 1 dag per week ouderschapsverlof op te nemen. Zo voel je er financieel minder van en ben je een extra dag thuis waardoor je ook geen opvang hoeft te betalen. Dit verlof kan je aanvragen in het eerste levensjaar van je kindje. Na de eerste verjaardag vervallen de niet-opgenomen uren. 

Tip: regel dit zo vroeg mogelijk met je werkgever zodat jullie samen tot een overeenkomst komen die voor alle partijen werkt. 

 

Hoe wij ons verlof hebben ingedeeld

Madelon

"Het gaf mij in het begin best wel wat druk om het allemaal goed te regelen. Hoe wil ik het? Wat is handig? Hoe combineer ik het financieel? Ik heb er voor gekozen om 6 weken van te voren met verlof te gaan omdat ik de vorige keer met 37+3 beviel van Charlie. Ik was toen net een goede week met verlof en achteraf was het toch fijner geweest om niet iets langer de tijd te hebben. Deze keer ga ik dus met 34 weken met verlof wat betekend dat ik nog 10 weken na mijn bevalling heb. 

Dit vind ik veel te kort dus ik gebruik mijn volledige ouderschapsverlof om er direct achteraan te plakken. In totaal zit ik dus op 19 weken verlof NA mijn bevallingsdatum. Tijdens het verlof van Charlie heb ik het in delen gebruikt, eerst een aantal weken volledig vrij en daarna begonnen met eerst twee dagen per week en zo opgebouwd naar 4 dagen per week. Dit was ook een beetje een noodoplossing omdat er geen plek vrij was op de opvang. Dat probleem heb ik nu gelukkig niet en mijn vriend neemt het het hele eerste jaar 1 dag per week ouderschapsverlof op waardoor de kids straks een dag minder naar de opvang hoeven dat eerste jaar.

Ook maakt hij gebruik van het volledige aanvullende geboorteverlof en zal dus 6 weken thuis zijn na de geboorte. Super fijn dat we het zo kunnen regelen en dat wij alle tijd hebben om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. "

 

Denise

"De eerste keer heb ik ontzettend genoten van mijn verlof en wist dus al snel dat ik ook deze keer weer lang verlof wilde opnemen. Met 34 weken stop ik met werken al heb ik de laatste paar weken al steeds meer een stapje terug gedaan in uren (ziektewet). Op een peutergroep staan en zwanger zijn is niet echt een goede combinatie en het werd steeds minder werkbaar. Gelukkig kon ik dit in goed overleg steeds meer afbouwen en heb ik de afgelopen 2 weken nog 2 ochtenden gewerkt. Nu is mijn verlof ingegaan en zal mijn eerste werk dag weer in de tweede week van januari 2025 zijn! Raar idee!

Ik gebruik eerst mijn volledige zwangerschapsverlof van 16 weken, daarna mijn opgespaarde vakantie uren (dat is het voordeel van halverwege het jaar bevallen, je gebruikt nog niet heel veel vakantie uren), vervolgens nog 9 weken ouderschapsverlof. Zo kom ik op een totaal van 25 weken verlof na mijn bevallingsdatum. Heerlijk! 

Mijn vrouw neemt eerst een week geboorteverlof op met aanvullend 2 weken vakantie. Hierna neemt zij verdeel aanvullend geboorteverlof op voor 2 dagen in de week voor 3 weken lang. 6 weken na de bevalling zal zij weer volledig gaan werken (4 dagen per week) met om de week een extra verlofdag. Voor ons is dit een fijne regeling en we voelen ons hier allebei goed bij. Om die 30 % salaris van mijzelf te overbruggen heb ik sinds dat ik weet dat ik zwanger ben maandelijks wat extra's opzij gezet om dat gat straks te compenseren."

 

Zoals je leest zitten wij behoorlijk op 1 lijn over hoe wij ons verlof indelen. Wij begrijpen ook heel goed dat dit niet voor iedereen mogelijk is en/of een wens is. Wij willen met dit artikel informeren over de mogelijkheden en geven daarbij voorbeelden hoe wij het hebben geregeld. Ben jij tevreden met je zwangerschapsverlof en wil je juist graag weer aan het werk? Helemaal goed he?! you do you! 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.