3 manieren om je kind voor te bereiden op een baby

Gepubliceerd op 29 mei 2024 om 19:35

Binnenkort is het zover, dan mogen wij allebei ons tweede kindje in onze armen sluiten. We zijn daar super dankbaar voor en weten als geen ander dat dit niet vanzelfsprekend is. We hebben allebei nog een dreumes onder de 2 (net aan) en nemen je in dit artikel mee in de voorbereidingen die wij treffen om de jongens voor te bereiden op de baby. 

Het is belangrijk om je kindje te betrekken bij je zwangerschap. Het is een grote verandering voor jullie als ouders maar ook voor je kindje en de onderlinge relaties. Vaak merk je wel al dat je kindje iets aan je merkt of ander gedrag laat zien. Wist je bijvoorbeeld dat je vanaf week 32 extra oxytocine (het knuffelhormoon) gaat aanmaken ter voorbereiding op de bevalling en kraamperiode? Kinderen pikken dit op de een of andere manier op en willen daardoor (nog) dichter bij je in de buurt zijn. Een jong kind begrijpt echt meer dan je denkt en daarom is het zeker zinvol door veel dingen te benoemen en uit te leggen. "Kijk, mama heeft een ronde buik." "Er groeit een klein baby'tje in de buik." "Voel maar eens of je de baby kan voelen schoppen." 

Je kan ook de volgende activiteiten doen met je kleine op een speelse manier voor te bereiden: 

 

1. boekjes lezen

In de bibliotheek zijn veel boeken te vinden over het krijgen van een broertje of zusje of over zwangerschap. Ik had laatst een heel leuk boekje met flapjes van dieren en mensen met een dikke buik en onder het flapje zag je dan een klein diertje of een baby zitten. Hij vond het een super leuk boek en wees daarna steeds naar mijn buik en dan wilde hij kijken en voelen. 

2. Spelen met een (oefen) pop of knuffel

Wij hebben de oefen pop van de HEMA in huis (zie onze Instagram reel) en hij vindt het fantastisch om het speentje of flesje te geven. De poppen liggen op ooghoogte in de speelkast en hij pakt ze zelf als hij er mee wil spelen. Soms komt hij de pop brengen en dan moet ik zijn sokjes aandoen of mutsje opzetten. We spelen dan samen wat kleine situaties na die straks ook gaan voorkomen; flesje geven, boertje laten, knuffelen etc. 

3. Voelen aan de buik en benoemen wat er gaat gebeuren. 

De jongens vinden het erg interessant om de buik te zien en te voelen. Het is goed om steeds te benoemen dat er een baby'tje aankomt. Ook betrekken we de jongens bij de babykamer. We laten het bedje zien en de kleine kleertjes. Je denkt misschien dat het totaal geen zin heeft om al deze dingen te benoemen maar ze pikken echt meer op dan je denkt en ook qua taalontwikkeling zijn ze vaak verder dan je kunt merken. Ze begrijpen vaak wel al veel woorden maar ze kunnen het alleen nog niet terugzeggen. 

Heb jij nog een aanvulling op hoe je je kindje kunt voorbereiden op de komst van een kleine? Reageer dan hieronder! 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.