Het tweede levensjaar (1-2jaar)

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 10:58

Je hebt alweer de eerste verjaardag gevierd van je kindje! De slingers en ballonnen zijn weer opgeborgen en de ontwikkeling gaat door. Een jaar vol nieuwe mijlpalen!

 

Misschien heeft je kindje het al gedaan met het vieren van de verjaardag...in de handen klappen en bewegen op muziek! Het ritmegevoel wordt steeds beter ontwikkeld en kan je dan ook goed stimuleren door vaak muziek aan te zetten. Samen dansen, muziek maken en bewegen op muziek stimuleert niet alleen het ritmegevoel maar ook de sociaal emotionele ontwikkeling. Ook zorgt het voor een goede en veilige hechting. Op spotify zijn vele afspeellijsten te vinden geschikt voor dreumesen. Voor de rustige momenten kan je ook eens babyreggae opzetten...je wordt er zelf ook helemaal zen van ;-).

 

Taalontwikkeling

De eerste woordjes worden uitgesproken en je kind gaat dit jaar stapsgewijs leren communiceren door middel van taal. Ben je in het eerste jaar begonnen met baby gebaren? Dan kan je wellicht al een beetje communiceren met je kind. Basis gebaren zoals mama, papa, eten, drinken zal je kindje begrijpen en terug gaan seinen. Gaandeweg zullen de mondspieren goed genoeg ontwikkeld zijn om de woorden ook uit te gaan spreken. Aan het einde van het tweede levensjaar zullen de meeste kinderen 2 woord zinnen kunnen maken. 

 

Motorische ontwikkeling

Kruipen, lopen, klimmen, op een driewieler/loopfiets fietsen en rennen. Een enorme groeispurt wordt gemaakt op het gebied van bewegen. Je kind krijgt hier zoveel vrijheid mee. Het kan zichzelf verplaatsen binnen een ruimte en buiten op een speelplaats. Kinderen zijn vliegensvlug dus de term 'ogen in je rug hebben' zou in dit geval echt handig zijn! Deze nieuw verworven vrijheid geeft een boost aan de ontwikkeling. Een kind leert door te experimenteren en te exploreren. Doordat je kind nu meer handelingen zelf kan doen zal het constant bezig zijn om nieuwe dingen te ontdekken. 

 

Eet met de pot mee 

De tijd van hapjes en apart koken is in principe voorbij (tenzij je een voorkeur hebt voor spicy eten). Je kleine eet gezellig met de pot mee en geniet hier ook van. De meeste kinderen zijn op dit moment volop in de groei en eten dan ook goed. later dit jaar kan er een 'machtsstrijd' gaan ontstaan en je kind gaat meer aangeven wat hij wel of niet lekker vindt. Deze fases zijn helemaal normaal en gaan meestal vanzelf weer over. een kind groeit niet in een constant tempo. Het ene moment krijgt hij of zij een groeispurt en het volgende moment stagneert de groei. Dit zal je wellicht kunnen merken aan het eetgedrag. In de groei periode heeft je kind meer honger en kan het wel blijven eten, in de andere periode zal het een stuk minder eten. Maak je je nou zorgen over het eetgedrag van je kind en of hij goed groeit? Neem dan contact op met je zorgverlener.  

 

Krijgt een eigen wil (en laat dit merken!)

Je kindje krijgt door dat het ook iets kan weigeren. Het begin van ik ben 2 en ik zeg nee. Soms komt deze fase al een stukje eerder en zal je dit gaan merken aan het einde van het tweede levensjaar. Je kind wil zelf op ontdekking en veel handelingen zelf (proberen) uitvoeren. Dit kan tot frustratie leiden bij beide partijen ;'). Een fijne tip voor deze fase vind ik dat je je probeert te verplaatsen in je kind. Je kind ervaart een hoop dingen voor de eerste keer en is volop in ontwikkeling om handelingen zelf uit te voeren. Je kind heeft geen besef van tijd, verplichtingen of stress. "Kies je strijd" vind ik altijd een mooie uitspraak. Weigert je kind iets te doen wat jij wilt? Of wil het juist iets doen wat niet mag? Kijk eerst of het gevaarlijk is (zo ja, dan direct beëindigen), is dat het niet, vraag jezelf dan eens af of dit moment over een paar maanden nog erg belangrijk is. Het scheelt voor jezelf een hoop frustratie als je daar rustig mee om kunt gaan. Een kind moet ook soms zelf ervaren dat de hele dag op regenlaarzen lopen in +35 graden, niet heel lekker is ;'). 

 

Egocentrische fase

Aan het einde van het tweede levensjaar begint de ontwikkeling van empathie en kan je kind langzaam gaan begrijpen dat andere mensen ook gevoelens hebben en dat mensen invloed kunnen hebben op elkaars welzijn.  Voorlopig zal je kind voornamelijk nog in de egocentrische fase zitten (ziet zichzelf als centrum van het universum). Dit heeft niks te maken met egoïsme, maar simpelweg de gedachte dat de hele wereld om hem of haar draait. (sommige mensen ontgroeien deze fase nooit ;))Het is leuk om te zien dat je spelenderwijs de sociaal emotionele ontwikkeling kunt stimuleren en de manier waarop je kind naar de wereld en de mensen om zich heen kijkt kunt verdiepen en verbreden.  

 

Disclaimer: Ieder kind ontwikkelt zich in diens eigen tempo. Elk kind is uniek en deze theorie is een gemiddelde van hoe een kind zich ontwikkelt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.