Het eerste levensjaar

Gepubliceerd op 27 oktober 2023 om 12:16

Hoera! Na (meestal) 9 maanden zwangerschap is daar eindelijk je prachtige baby! Je hebt er een hele tijd naar uitgekeken en nu is het zover. Als dit je eerste kindje is kan je best een beetje overweldigd raken door het kersverse ouderschap. Het is een behoorlijke verantwoordelijkheid en alles is opeens anders. Het komende jaar maken zowel  je baby als jij een enorme groei door.

 

Wist je dat je kindje na een jaar 3 x zoveel weegt als bij de geboorte?

Als we op dit tempo zouden doorgroeien zou je kind bij het 10e levensjaar 206.671 kilo wegen.

Gelukkig blijven we iets meer in proportie ;-)

 

Niet alleen fysiek gebeurd er veel. In de eerste maanden worden er dagelijks miljoenen verbindingen in de hersenen aangelegd. Voor je baby hard werken! Voor jou als ouder komt er ook een hoop op je af. 

De mijlpalen in het eerste jaar verdelen wij  in dit artikel onder in maanden. 

 

0-3 maanden

Deze maanden staan in het teken van elkaar leren kennen. Voeden en slapen zijn de belangrijkste activiteiten op de dag. Als je geluk hebt dan gaat je baby na ongeveer 6 weken naar je lachen...een magisch moment! Ook de stuip lachjes in de slaap of na het drinken zijn te schattig voor woorden. Je baby ziet vooral grijstinten en zwart wit en zal het hoofd naar het licht toe draaien. In de loop van de eerste drie maanden ontwikkelt zich steeds meer kleur en scherpte. Voor je baby is het leuk om naar plaatjes te kijken met contrasterende afbeeldingen.

Ik gebruikte dit boekje om "voor te lezen" en liedjes bij te zingen in de eerste paar maanden. 

 

De spieren worden ook flink getraind en het nekje wordt in deze maanden steeds sterker. Tegen de drie maanden kan je baby misschien het hoofd al eventjes optillen in buikligging. Wat knap! Ook met de armen wordt geoefend en je baby grijpt af en toe je vinger of naar je gezicht. 

 

4-6 maanden

De eerste drie maanden zijn voorbij en je kleine baby is al een heel stuk groter geworden. In deze maanden gaat je baby waarschijnlijk oefenen met omrollen en kan het langer het hoofd omhoog houden terwijl het steunt op de handen. Wat gaat het toch hard! Als je baby er aan toe is en jij als ouder ook dan kan je starten met hapjes geven. Signalen die je baby kan geven zijn; eten uit je mond kijken, kwijlen en meehappen als je aan het eten bent en op de handjes sabbelen. Op internet vind je vele verschillende meningen. De een zegt dat je vanaf 4 maanden prima kan starten, de WHO (World Health Organization) houdt het op 6 maanden. Wij zijn allebei met onze jongens gestart met 4 maanden met kleine hapjes groente omdat de jongens ons signalen gaven dat ze geïnteresseerd waren in vast voedsel. 

Deze maanden krijgt je baby ook de 2e vaccinatie (indien je meedoet met het rijksvaccinatieprogramma). Hier kan je baby best even last van hebben. Naast verhoging en algehele malaise kunnen ook de prikplekken (beide bovenbenen) rood en geïrriteerd zijn. 

Je zult ook merken dat het speelgedrag van je baby veranderd. De eerste maanden kijkt het nog vooral naar de activiteitengym en speeltjes maar nu zal die ook willen vastpakken, slaan en trappelen om speelgoed in beweging te krijgen. Een baby krijgt grip op de wereld door te ontdekken en te experimenteren. Laat maar eens een speeltje vallen voor zijn/haar neus. Het concept zwaartekracht kent je baby nog helemaal niet. Lux vond het hilarisch om speelgoed te zien vallen of vliegen ;-). 

 

7-9 maanden

Wat wordt je baby toch groot! Na een half jaar is je baby waarschijnlijk 2x zo zwaar als bij de geboorte, een teken dat hij/zij goed groeit! Je baby gaat steeds meer imiteren en oefent met taal. Dit kan je merken door het 'bellenblazen' en gebrabbel de hele dag door. Zegt je baby al mama? Lucky you! Aan het einde van het eerste levensjaar kan je baby de eerste woordjes misschien uit spreken. Maak je vooral geen zorgen als dit niet het geval is, ieder kind ontwikkeld zich op zijn/haar eigen tempo. 

Motorisch gaat je baby zelf de ruimte om zich heen verkennen. Dit doet hij/zij door te tijgeren (voor of achteruit) en misschien zelfs al kruipen. Dit is het moment om eventuele kastjes en andere zaken waar de baby niet bij mag komen te gaan beveiligen of weg te zetten. 

Dit kan ook een periode zijn waarin je baby meer huilt. Er kan een fase van eenkennigheid optreden waarbij je baby het erg vervelend vind als jij of je partner de ruimte verlaat. Ook kunnen de eerste tandjes zich aandienen. Dit kan gepaard gaan met pijn, gezwollen tandvlees, veel poepluiers en rode billen, koorts en huilbuien. Tanden gel kan eventueel de pijn een beetje verzachten. 

Als klap op de vuurpijl zal een groot percentage van de baby's een of meerdere dagen op het kinderdagverblijf doorbrengen. Hier zal het in aanraking komen met verschillende verkoudheidsvirussen die je kindje ook best ellendig kunnen maken. Probeer in je achterhoofd te houden dat het goed is voor de weerstand en dat ze later op de basisschool waarschijnlijk minder vaak ziek zijn (wij kunnen alleen geen garanties geven).

 

9-12 maanden

Kruipen,  zelf gaan zitten en optrekken aan de tafel of bank. Van je baby is niks meer over! Nog even en je hebt een dreumes in huis! De interactie met je baby wordt steeds intensiever (en leuker vinden wij). Je baby ontwikkeld zijn/haar gevoel voor humor en snapt grapjes die jullie samen hebben. Je baby heeft nu ook meer besef van de ruimte om zich heen. Als je een rood treintje een tunnel in laat rijden en aan de andere kant komt een blauw treintje tevoorschijn dan zal je baby waarschijnlijk kijken waar het rode treintje gebleven is. Dat iets (of iemand) uit het zicht verdwijnt is dus altijd ergens anders. Een grote stap in de cognitieve ontwikkeling. 

De taalontwikkeling gaat nu ook snel. Mocht je geïnteresseerd zijn in baby gebaren kan je die het beste starten vanaf 6 maanden. Aan het einde van het eerste jaar zal je baby misschien al gebaren terug gaan maken. 

 

Twijfel je over bepaalde ontwikkelingsgebieden bij je kindje? Voel je je onzeker als ouder? Er zijn verschillende instanties die met je mee kunnen kijken of waar je advies kan vragen. Ook via onze contact pagina kan je een vraag aan ons stellen. We denken graag met je mee en kunnen je indien nodig en of gewenst doorverwijzen naar de juiste organisatie.

 

Disclaimer: Ieder kind ontwikkelt zich in diens eigen tempo. Elk kind is uniek en deze theorie is een gemiddelde van hoe een kind zich ontwikkelt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.