De brein ontwikkeling van een kind 0-2 jaar

Gepubliceerd op 25 april 2024 om 14:55

Sprongetjes of gevoelige periodes... Benamingen voor de ontwikkelingssprongen die een baby/dreumes ondergaat. In dit artikel lees je meer over hoe het brein van een kind zich ontwikkeld en hoe jij als ouder dit kunt herkennen en op in kan spelen door op de juiste momenten de juiste activiteiten aan te bieden. Op deze manier help je je kindje vaardigheden sneller onder de knie te krijgen en zorg je dat het brein sterke verbindingen aanmaakt. 

 

Het hele theoretische aspect van de groei van de hersenen laten we in dit artikel even achterwege. Niet alleen heb ik daar te weinig kennis van, ook is het best ingewikkelde stof. Wat vooral van belang is om te weten is dat de groei van de hersenen in fases gaat. In de laatste maanden van de zwangerschap maakt het brein nog een enorme ontwikkelingsgroei door. Bij de geboorte is dan ongeveer 30% van de hersencapaciteit aanwezig. Van die overige 70% wordt al 50 % in de eerste twee jaar ontwikkeld. Niet zo gek dat dit intense en vermoeiende periodes voor zowel jou als je kindje teweegbrengen!

 

0-2 maanden

Je baby functioneert vooral op reflexen. Deze reflexen houden hem in leven (zoek en zuig reflex, schrikreflex, huilen bij prikkels) Aanraking en nabijheid is in deze fase erg belangrijk. Het bevorderd een gevoel van veiligheid en veilige hechting. Dit is cruciaal voor de hersenen om zich verder te ontwikkelen. 

 

2-6 maanden

De hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor beweging en taal worden actief. Spieren worden steeds beter en meer gecontroleerd aangestuurd door de hersenen. Dit kan je merken doordat je baby gaat grijpen, rollen en het hoofd gaat optillen. 

Op het gebied van taal draait je baby zijn of haar hoofd richting geluiden of bekende stemmen en is het erg geinteresseerd in liedjes en taal. Het is belangrijk dat er in deze fase al veel wordt gezongen en gepraat met en tegen je kindje. 

Je kan deze fase ook stimuleren door speeltjes net buiten bereik aan te bieden zodat het kindje moet reiken of draaien om erbij te kunnen. 

 

6-24 maanden

De grove en fijne motoriek maakt grote sprongen. Soms gaat je kindje ineens weer slechter slapen (slaapprogressie). Vaak gaat dit gepaard met een hersengebied wat op dat moment actief iets nieuws probeert aan te leren. Kijk goed naar wat je kindje probeert te doen terwijl hij speelt of op de grond ligt. Zo kan je er achter komen welk ontwikkelingsstap hij/zij probeert te maken en kan je het daarbij helpen.

 

Enkele voorbeelden: 

Gedrag kind Wat kan je als ouder doen om te helpen en te stimuleren?
Optrekken aan tafel of stoelen (een voorfase van leren lopen) Een loopwagentje aanbieden of meubeltjes neerzetten waar je kind omheen kan stappen.
Overal op klimmen (een voorfase van leren lopen) Onder begeleiding de trap op laten klimmen, naar een indoor speeltuin gaan (hier hebben ze vaak een dreumes gedeelte met zachte kussens waar ze kunnen klimmen en klauteren), stoei spelletjes doen
Speelgoed in de mond stoppen Sensomotorisch speelgoed aanbieden met een bakje en lepeltje om het scheppen te oefenen. Ook zelf laten eten met een eigen oefenlepel kan al wanneer je kindje de lepel goed naar de mond kan brengen. (Hier thuis heb ik zelf dan ook een lepeltje vast zodat ik het eten een beetje kan begeleiden en hem tussendoor ook een goede hap kan geven.
Gooien van speelgoed, stapelen Er wort geoefend met ruimelijk inzicht en zwaartekracht. Biedt speelgoed aan waarmee dit kan. Zachte materialen om mee te gooien, blokken om te stapelen en op te bergen in een vormenstoof.

In de app van 'Oei ik groei' krijg je ook per sprong activiteiten te zien die je kan ondernemen met je kindje.

Hoe zie jij aan je kindje dat het in een ontwikkelingsfase zit? En ga je daar dan actief mee aan de slag om dit te stimuleren? Wij lezen graag je ervaring!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.