In dit artikel geven wij meer informatie over kinderfysiotherapie en osteopathie. Beide vormen van therapie kunnen je kindje helpen met uiteenlopende problemen. Wij hebben zelf ervaring met zowel kinderfysiotherapie als osteopathie en delen dat graag met jullie.
1. Wat is kinderfysiotherapie?
Kinderfysiotherapie richt zich op het verbeteren van de motorische ontwikkeling van kinderen, van baby’s tot tieners. De therapie helpt bij problemen zoals:
- Vertraagde motorische ontwikkeling (bijvoorbeeld laat kruipen, lopen, zitten)
- Houdingsproblemen, zoals scoliose of asymmetrie
- Coördinatieproblemen of moeite met het uitvoeren van dagelijkse bewegingen
- Revalidatie na blessures of operaties
- Problemen met spierkracht of spiercontrole
Kinderfysiotherapeuten gebruiken oefeningen, spelletjes en andere activiteiten om het kind te helpen zijn motorische vaardigheden te ontwikkelen op een manier die aansluit bij hun leeftijd en behoeften.
Onze ervaring
Vanwege een voorkeurshouding bij de jongste ben ik met 4 weken gestart bij de kinderfysiotherapeut. Er wordt wekelijks gekeken naar de voortgang en met kleine oefeningen gekeken hoe hij zich beweegt. Omdat hij ook veel spanning in zijn lijf had heeft zij ons doorverwezen naar de osteopaat en volgen we tijdelijk beide therapieën.
2. Wat doet een osteopaat voor kinderen?
Osteopathie is een alternatieve therapie die zich richt op het herstellen van de balans in het lichaam door zachte handmatige technieken. Bij baby’s en kinderen kan een osteopaat helpen bij:
- Huilbaby’s en slaapproblemen
- Voedingsproblemen, zoals reflux of kolieken
- Voorkeursposities en asymmetrie van de schedel (bijv. plagiocefalie)
- Klachten na een moeilijke bevalling, zoals spanning in de nek of rug
- Luchtwegproblemen of oorontstekingen
- Motorische en posturale problemen
De osteopaat kijkt naar de algehele lichaamsbalans en zoekt naar blokkades of spanningen die de functie van spieren, gewrichten en organen beïnvloeden.
Onze ervaring:
Wij zijn met al onze jongens naar de osteopaat geweest. In eerste instantie om te checken of er geen blokkades waren doordat wij bij de eerste allebei een lange persfase hebben gehad. Dit verhoogt de kans op spanningen bij je kindje in de nek of rug. Met de jongste wordt ook zijn voorkeurshouding aangepakt en aan ontspanning van zijn nek gewerkt. Nadat hij met 3,5 week ziek is geweest en bijna 2 weken antibiotica heeft gehad was hij erg onrustig en veel aan het huilen van ongemak. Het ziet er uit als tovenarij, maar ik moet echt zeggen dat hij een stuk minder gespannen is, minder huilt en beter slaapt. Voor ons is dit dus absoluut de moeite waard geweest.
3. Overeenkomsten en verschillen tussen kinderfysiotherapie en osteopathie
Overeenkomsten:
- Beide benaderingen zijn gericht op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van het kind.
- Zowel kinderfysiotherapeuten als osteopaten hebben oog voor de natuurlijke ontwikkeling van het kind en passen hun behandelingen daarop aan.
- Beide therapieën zijn hands-on en richten zich op het lichaam van het kind om balans, functionaliteit en comfort te verbeteren.
Verschillen:
- Aanpak: Kinderfysiotherapie is vaak meer gericht op het verbeteren van specifieke motorische vaardigheden door oefeningen en spelletjes, terwijl osteopathie werkt vanuit het principe van het herstellen van de lichaamsbalans door zachte manipulaties.
- Fysiek vs. functioneel: Kinderfysiotherapie heeft vaak een direct doel, zoals het versterken van spieren of het verbeteren van coördinatie, terwijl osteopathie breder kijkt naar het hele lichaam en probeert eventuele spanningen of blokkades op te heffen die het functioneren belemmeren.
4. Welke problemen worden vaak behandeld?
Heb jij het idee dat er bij je kind een probleem is ontstaan in zijn of haar ontwikkeling? Je kan met de volgende problemen terecht:
-
Kinderfysiotherapie:
- Vertragingen in de motorische ontwikkeling
- Problemen met evenwicht en coördinatie
- Houdingsproblemen
- Revalidatie na een blessure of operatie
-
Osteopathie:
- Reflux, kolieken, en darmproblemen bij baby’s
- Huilbaby’s zonder duidelijke medische oorzaak
- Voorkeurspositie van het hoofd of scheefgroei van de schedel
- Ademhalingsproblemen, oorontstekingen
5. Wanneer kies je voor kinderfysiotherapie en wanneer voor osteopathie?
Er is enige overlap in de problemen die aangepakt kunnen worden bij beide therapieën. Laat je eventueel adviseren door het CJG als je het vermoeden hebt dat je kindje iets meer ondersteuning kan gebruiken.
-
Kinderfysiotherapie is nuttig wanneer:
- Je kind motorische achterstanden vertoont
- Je kind moeite heeft met dagelijkse activiteiten (rennen, springen, etc.)
- Je kind specifieke fysiologische problemen heeft, zoals spierzwakte of een slechte houding
-
Osteopathie is nuttig wanneer:
- Je baby of kind problemen heeft die verband houden met spanning in het lichaam, zoals reflux, slaapproblemen of huilen zonder duidelijke oorzaak
- Je kind problemen heeft die mogelijk verband houden met bevallingstrauma’s (vaccuumpomp, lange persfase
- Je op zoek bent naar een zachte, holistische behandeling
6. De samenwerking tussen kinderfysiotherapeuten en osteopaten
Kinderfysiotherapeuten en osteopaten werken vaak samen. Zeker in het geval van een voorkeurshouding en spanningen in het lijf is een gecombineerde aanpak zinvol. De fysiotherapeut kan je doorsturen naar een osteopaat als hij/zij vermoed dat je kindje daar baat bij heeft.
7. Praktische zaken: Kosten en vergoedingen
Kinderfysiotherapie wordt in Nederland vaak vergoed vanuit de basisverzekering, vooral voor kinderen. Het is hierdoor dan ook een laagdrempelige optie om bij twijfel toch een afspraak te maken zodat de kinderfysiotherapeut een advies kan geven. Osteopathie wordt meestal vanuit aanvullende verzekeringen vergoed, maar is altijd handig om even van te voren te checken omdat dit een prijzige therapie is.
Conclusie: Kinderfysiotherapie en osteopathie zijn twee waardevolle behandelopties voor kinderen met uiteenlopende problemen. Beide disciplines hebben hun eigen aanpak en focus, en het is aan jou als ouder om samen met professionals te bepalen wat het beste is voor je kind. Beide vormen hebben een zachte, kindvriendelijke benaderingen en het is van belang om vroeg in te grijpen om de ontwikkeling van je kind te ondersteunen.
Reactie plaatsen
Reacties