De Eerste Hapjes Van Je Baby: 8 Tips Om Te Starten

Gepubliceerd op 11 januari 2024 om 10:33
Tips voor babyvoeding

De eerste hapjes van je baby,  weer een mijlpaal bereikt. Er zijn zoals met ieder onderwerp weer veel verschillende meningen over het juiste moment om te starten. Bij het consultatiebureau zeggen ze vanaf 4 maanden en de WHO (World Health Organization) zegt vanaf 6 maanden. Er is voor beide wat te zeggen. Wij zijn beide gestart met 4 maanden en nemen je mee in de 8 tips die wij hebben voor jou om te starten. 

 

1. Kijk goed of je kind er klaar voor is.

Signalen dat je baby klaar is voor vaste voeding zijn: eten uit je mond kijken, mee happen als jij een hap neemt, smakken en op de handjes sabbelen.

 

2. Start met één soort groente of fruit

Er zijn verschillende schema's te vinden op internet hoe je hapjes kan introduceren, maar je kan ook daarin je eigen gevoel volgen. Wij startten allebei met groene groentes omdat die van nature minder zoet zijn. Zo konden ze alvast wennen aan deze structuur en smaak. Madelon startten met doperwtjes en ik met Broccoli. Goed koken en daarna pureren met een beetje kookvocht of olijfolie om een gladde structuur te maken. Je start met het aanbieden van één soort groente of fruit. Gaat dit goed en begint je kindje te wennen aan de smaak? Dan kan je verschillende bekende smaken gaan combineren. 

Je kindje heeft ongeveer 10 keer dezelfde smaak nodig om het te herkennen. 

 

3. Leg een voorraad aan

Zo handig om altijd hapjes in huis te hebben. Wij gebruikten trays voor (iets grotere) ijsblokjes om hapjes in te maken. Ik maakte dan 3 verschillende groenten en vroor dat allemaal in. Zeker in het begin kan je hier zo 3 weken mee voorruit. 

 

4. Bied de juiste porties aan

Als je kindje 4 maanden is dan is de maag nog erg klein en niks gewend. Van een hapje ter grootte van een ijsblokje at mijn kind dan echt maar 3 of 4 baby lepeltjes. Dat is de eerste week echt genoeg. De voeding haalt je kindje op dat moment nog uit de borst- of flesvoeding. Zeker als je start met 4 maanden gaat het in de eerste weken echt om "proef" hapjes. Een paar lepeltjes puur voor de smaak en structuur. 

 

5. Eerst groente en dan fruit

Wij zijn normaal gesproken niet van het "zeggen wat je moet doen" maar vinden dit toch een handige tip. Fruit is iets wat bijna ieder kindje wel lekker vindt (uitzonderingen daargelaten). Het is daarom een goede tip om te starten met verschillende groenten en pas later te beginnen met fruit. 

Met fruit beginnen is echter niet fout of onverstandig. volg hierin je eigen gevoel. Deze tips zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen en hoe wij zijn omgegaan met het geven van hapjes. 

 

6. Biedt een soort groente voor een langere periode aan

Een kind moet wennen aan een bepaalde smaak. Wij eten absoluut niet 4 dagen hetzelfde avond eten maar voor je kindje kan het erg helpen om de smaak te herkennen (en te leren waarderen) door een aantal dagen hetzelfde te eten. 3-4 dagen zou lang genoeg moeten zijn voor je kindje om te wennen aan de smaak. 

 

7. Kies het juiste moment voor het aanbieden van het hapje

De oefen hapjes zijn niet bedoeld als maaltijd dus het is verstandig om een moment te kiezen tussen 2 voedingen in. Je kindje heeft dan geen honger en dat is een geschikt moment om nieuwe dingen te ervaren. 

 

8. Introduceer ei en pinda 

Om allergieën te voorkomen is het advies om op tijd te starten met het aanbieden van ei en pinda. Dit gaat volgens een stapsgewijs schema. Eerst voeg je een halve thee lepel ei toe aan een hapje, daarna een hele theelepel etc. Dit doe je ook met pindakaas. Wij zijn hiermee begonnen toen groente en fruit hapjes goed gingen, rond de 6 maanden. Let goed op eventuele reacties zoals vlekken op de huid, maag en/of darmklachten en benauwdheid. 

 

Wij hebben een handig voorbeeldschema gemaakt waarin precies staat wat je je kindje kan aanbieden en hoe je makkelijk deze voorraad aanlegt. Deze kan je hieronder bekijken en downloaden.

 

Hapjes Schema
Afbeelding – 134,3 KB 11 downloads

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.