Als ouder(s) leer jij je kindje kennismaken met de wereld om zich heen. In de eerste paar jaren ben je veel in en om het huis. Het is verleidelijk om je kindje weg te leggen in de box of iets te spelen te geven zodat jij je huishoudelijke taken kan voldoen. Of... zoals veel ouders doen: wachten tot je kindje op bed ligt om vervolgens als een razende Roeland door je huis te trekken met stofzuiger en allesreiniger. In dit artikel vind je onze visie op het gezinsleven samen met je jonge kind en direct wat tips hoe je je kindje kan betrekken en zelfs kunt laten helpen bij alledaagse dingen zoals opruimen, koken en schoonmaken. En als je kindje dan een dutje doet? Kan jij ook lekker iets voor je zelf doen ;)
Allereerst wil ik even benadrukken dat onze jongens nooit hoeven te helpen en dat het altijd op hun initiatief is. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen graag bij hun ouder zijn. Dit merkten we al vanaf de leeftijd van een paar maanden als ze gingen huilen als we van hun wegliepen. De oplossing was eigenlijk vrij simpel. We betrokken ze bij de activiteiten die wij op dat moment aan het doen waren. Ze zaten in de tripptrapp erbij als we aan het koken waren, kropen om ons heen als we de was in de machine deden en lagen in de box als we aan het stofzuigen waren. Allemaal nieuwe geluiden, geuren en handelingen zie ze konden zien.
We merkten dat toen ze gingen kruipen en zich steeds beter zelf konden verplaatsen de interesse er niet minder om werd. De jongens zijn nu bijna 2 en 1,5 jaar oud en zodra de vaatwasser open gaat komen ze er allebei als vliegen op stroop op af om te helpen. En nee dit is niet altijd praktisch, en ja er sneuvelt wel eens een kopje of bord. Het samen doen en ook de jongens laten ervaren dat sommige dingen kapot gaan als het valt zorgt ervoor dat het direct een leermoment is. Wil je hier zelf ook mee aan de slag? Hier volgen een aantal tips en huishoudelijke taken waar onze jongens ons op dit moment mee helpen.
1. De vaatwasser uitruimen.
Laat je kindje zien wat er allemaal in de vaatwasser zit en laat het iets pakken en aan je geven (altijd onder begeleiding en kijk uit met scherpe voorwerpen)
2. De was/droger in en uitruimen.
De wasmachine is hier toch wel een grote hit. Het geluid, het water, de ronddraaiende bewegingen zijn allemaal behoorlijk fascinerend. Laat je kindje eens meehelpen om de was uit de mand in de machine te doen, op een knopje te drukken of juist de was uit de droger in de mand te doen. Je zult zien dat je kindje het super leuk vindt om te helpen. Dit is meteen ook goed voor het opbouwen van het zelfvertrouwen "kijk, ik kan het zelf"!
3. De tafel droog of schoonmaken na een knoei incident.
Een jong kind is prima in staat om een doekje over de tafel heen te halen nadat er drinken overheen is gegaan. Het gaat er niet om dat je je kindje dwingt om iets op te ruimen of dat het perfect schoon is, maar dat je je kind de ruimte en de kans geeft om zelfstandigheid te oefenen binnen het gezin.
4. Helpen met koken en zelfstandig eten.
Helpen met koken kan vanaf het moment dat ze daar interesse in hebben en eventueel goed op een leertoren kunnen staan. Als ze overweg kunnen met een kindermes kan je kindje helpen met snijden. Er zijn vele houten en plastic messen waaraan kinderen zich niet kunnen verwonden, maar waar ze wel zacht fruit en groenten mee kunnen snijden.
Kinderen willen van nature dingen zelf doen en zelf leren. zodra je kleintje een lepel kan vasthouden en deze naar zijn mond kan brengen kan je beginnen met zelfstandig laten eten. In het begin hou je zelf ook een lepeltje bij de hand om het hele proces een beetje te begeleiden. Extra tip: trek eventuele mooie kleding uit of trek een (verf)schort aan zodat je je niet druk hoeft te maken om vlekken in de kleding.
Met al het bovenstaande kijk je natuurlijk in de eerste plaats naar je kind en in de tweede plaats even bij jezelf checken of het bij je past. Het is niet zo dat onze jongens de hele dag met een schortje voor klusjes aan het doen zijn in huis ;'-). Als ze bij ons willen zijn en willen helpen dan begeleiden we ze daarbij, willen ze lekker gaan spelen, ook helemaal goed!
Dit artikel is bedoeld om je wat inzichten en handvatten te geven om je kindje te stimuleren bij zelfstandigheid. Veel ouders die wij spreken zijn zich niet bewust van alle handelingen die een kind al zelfstandig kan leren en uitvoeren vanaf een bepaalde leeftijd. Alle bovenstaande handelingen helpen bij het zelfvertrouwen van je kind, de verbinding tussen je kind en de rest van het gezin en stimuleert verschillende ontwikkelingsgebieden (grove en fijne motoriek, taal ontwikkeling, cognitieve ontwikkeling etc.). Wil je hier meer over lezen? Dan is wellicht het boek "jagen, verzamelen, opvoeden" van Michaeleen Doucleff iets voor je (ook als audioboek te luisteren).
Reactie plaatsen
Reacties