Het derde levensjaar (2-3 jaar)

Gepubliceerd op 2 januari 2024 om 20:38

Dag dreumes, hallo peuter. Het is niet te geloven en zo cliché, maar 1 keer knipperen met je ogen en je kleine lieve baby is een wilde peuter geworden. Dit jaar ga je gesprekjes kunnen voeren met je kind, zal je kind weer een stuk zelfstandiger (willen) worden en zal je kind steeds meer gaan spelen. 

 

Een peuter is als een blender zonder deksel

- bekende quote

 

Motorische ontwikkeling

De fijne motoriek (de kleine gedetailleerde bewegingen zoals een potlood vasthouden, knippen, papier scheuren) ontwikkeld zich snel dit jaar. Peuters hebben interesse in knutselen en spelletjes en daar komen vaak gedetailleerde handelingen bij kijken. Ook het leren eten met bestek en het besmeren van een boterham met boter hoort daarbij. Het is zo leuk om te zien hoe je kleine steeds zelfstandiger wordt. 

Op het gebied van de grove motoriek worden ook grote stappen (haha) gezet. Zelfstandig sokken of schoenen aan doen? check. Zelf kledingstukken aan en uittrekken? Soms nog een beetje moeilijk, maar met hulp lukt het vaak al. Ieder kind is hier weer anders in. De een wil heel graag alles zelf doen en de ander laat het zich prima aanleunen om alles aangedragen te krijgen.  Het is belangrijk om zelfstandigheid te stimuleren en te helpen daar waar nodig is. 

 

Zindelijkheid 

Ergens tussen 2 en 4 jaar komt je kind in de anale fase. Dat klinkt vies, maar het is niks anders dan bewustwording van de sluitspieren. Je kan dit merken doordat je kind geïnteresseerd raakt in de wc of het potje en dat het zich komt melden als het een natte of vieze luier heeft. Op het moment dat je ziet dat je kind zich bewust is als hij of zij plast of poept heeft het zin om te gaan oefenen met zindelijkheid. Er zijn vele trainingen te vinden die 'beloven' dat je kind binnen een bepaalde periode zindelijk is. Informeer jezelf goed voordat je met zo'n cursus begint. Het resultaat van zindelijkheidstraining valt of staat met of je kind er klaar voor is. 

 

Sociaal emotionele ontwikkeling

De sociaal-emotionele ontwikkeling is volop in beweging. Er worden vriendjes gemaakt, conflicten tussen andere kinderen komen vaker voor en ze gaan langzaam van alleen spelen naar samen spelen. Een kind dat net 2 is laat vaak nog solitair spel zien. Dit houdt in dat hij alleen speelt. Dat breid zich vervolgens langzaam uit. Je kindje speelt naast een ander kind, maar hebben wel nog allebei hun eigen spel. Later gaat je kind samen spelen met 1 kind en weer wat later met meerdere tegelijk. Het is een mooie ontwikkeling om te zien. Je kind oefent met leiderschap (zowel de leider zijn als zich laten leiden), met speelgoed delen, op de beurt wachten en met al het speelgoed weer opruimen. 

 

Wil je meer lezen over spel en hoe je dit als ouder kunt stimuleren lees dan dit artikel.

 

Hoogtepunt van de peuterpubertijd

Driftbuien, moodswings en totaal onredelijk gedrag. Dit zijn toch wel een paar steekwoorden die de peuter pubertijd aanduiden. Soms lijkt je kindje wel bezeten ;'). Het hoort er (vaak) allemaal bij. Je kindje beseft nu dat zijn of haar reactie en gedrag een wederreactie veroorzaakt bij jou als ouder. Hier wordt dan ook volop mee geëxperimenteerd. Waar ligt de grens? Wat gebeurd er als ik x gedrag vertoon? Je kindje wordt steeds meer een eigen ik en gaat dat uitdragen. Dit is natuurlijk een fantastische ontwikkeling voor het kind maar kan erg uitdagend zijn. Een paar kleine tips: 

 

- Regelmaat en voorspelbaarheid

- Consequent zijn

- De emoties benoemen van je kind en alternatieven bieden om hier mee om te gaan. 
Bijvoorbeeld: "Ik zie dat jij heel erg boos bent, als jij met speelgoed gooit dan gaat het kapot. Laten we even op de grond stampen of heel hard in onze handen klappen". 

- Probeer in je achterhoofd te houden dat het voor het kind ook een rollercoaster is qua ontwikkeling. Je kind is zich niet expres aan het misdragen om jou dwars te zitten. Duidelijkheid, consequent en in verbinding blijven met je kind verlicht al een stuk. 

- Het is ECHT een fase ;-)

 

Hoe heb jij de peuterfase van je kindje beleefd? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.